Koffiemachine tips
DIY,  Food,  Lifestyle

Dingen om op te letten bij een Koffiemachine!

Waar op te letten bij een koffiemachine?

Bij een koffiemachine komen veel verschillende onderdelen kijken. In dit artikel sommen we alle informatie omtrend koffiemachines op. Hoe je deze schoonmaakt, welke onderdelen ze hebben en wat zijn de bekende merken in de koffiemachine industrie?

De watertank

Om koffie te zetten heeft u water nodig, dat in het waterreservoir wordt opgeslagen en zo nodig wordt verwijderd. Het water wordt via zuigleidingen in het brouwproces gebracht. Een kleine watertank in volautomatische koffiemachines is altijd een nadeel. We hebben een aantal zeer uitgebreide testen gedaan. De hoogwaardige machines in het bijzonder spoelen zeer vaak, wat een groot voordeel is voor de hygiëne. Naar onze mening heeft een volautomatische machine minstens één watertank met een inhoud van minstens 1,5 liter nodig.

Als je een kleine watertank hebt, moet je het water te vaak bijvullen. Omdat men het water toch dagelijks zou moeten verversen, dan wordt het constant bijvullen een vervelend onderwerp. De watertank moet gemakkelijk toegankelijk zijn op de machine, bij voorkeur aan de zijkant. Constant draaien of draaien van de machine is vervelend. Het is veel comfortabeler als het water eenvoudigweg zonder veel moeite kan worden bijgevuld.

Wij kunnen adviseren om geen volautomatische koffiemachines te gebruiken waarvan het waterreservoir zich aan de achterkant van de machine bevindt. Het is erg omslachtig om ze te bereiken en de machines worden nog groter en nemen meer ruimte in beslag.

Het waterfilter

De meeste moderne volautomatische koffiemachines hebben een automatisch reinigings- en ontkalkingsprogramma. Ook hier raden wij u aan om een apparaat te kiezen dat bijvoorbeeld een extra waterfilter in het waterreservoir heeft. Vooral in regio’s waar het water een zeer hoog kalkgehalte heeft. Dit is bijna overal in Duitsland het geval. De beste manier om meer te weten te komen over de waterkwaliteit en het kalkgehalte is door contact op te nemen met het betreffende stadsbestuur. In de apotheek kan men ook geschikte teststrips om zich heen kopen om een exacte foto te maken.

Besteed aandacht aan de lijnen van het gebruikte apparaat, daar de kalk afzettingen. Dit vermindert de kwaliteit van de verstrekte koffie en kan leiden tot verstoppingen in de leidingen.

De koffie-uitgang

Tijdens een test is het voor ons belangrijk dat de machine een in hoogte verstelbare koffie-uitloop heeft. Logisch, dat geeft je pluspunten.

Het is vervelend wanneer u een latte macchiato wilt bereiden, maar de koffie-uitloop kan niet op een bepaalde hoogte worden ingesteld.

Of als u uitkijkt naar een heerlijke espresso (zie links in het kleine glas), maar de koffie-uitloop kan niet ver genoeg worden verlaagd en alles wordt volgespoten.

Het koffiebonencompartiment

De bonen bevinden zich in het koffiebonencompartiment voordat ze tijdens het maal- en zetproces worden verwerkt tot aromatische koffie, espresso, enz. Vooral voor ons is het erg belangrijk dat het koffiebonencompartiment groot genoeg is en wij geven ook de voorkeur aan machines met twee bonencompartimenten. Helaas zijn er maar weinig machines die dit hebben. Vooral wanneer sommige mensen in een gezin of kantoor graag drinken met cafeïne en anderen zonder, is een tweede koffieboon compartiment aan te raden. Zoals reeds vermeld, moet het koffieboonreservoir groot genoeg zijn om minstens 350 tot 400 gram bonen te bevatten.

Even belangrijk is de aromabescherming, omdat de bonen meestal voor een langere periode in het bonencompartiment liggen. Gedurende deze tijd moet het aroma behouden blijven en niet verloren gaan, zodat u consequent goede koffieresultaten kunt bereiken.

Wat wij niet nodig vinden is een compartiment voor het vullen van koffiepoeder. Dit werkt meestal niet schoon en de machine, met name de goedkopere volautomatische koffiemachines, moet dan zeer grondig en vaker dan gewoonlijk worden gereinigd. Daarom adviseren wij een apparaat met een tweede bonencompartiment.

Het melkschuimsysteem

In Duitsland is melkschuim zeer populair. Daarom zeker ook in uw familie of op kantoor. Cappuccino, latte macchiato en café au lait worden bij voorkeur als espresso gebrouwen en aan de opgeschuimde melk toegevoegd.

Daarom heeft elke volautomatische koffiemachine ook een geïntegreerd melkschuimsysteem nodig. Echter, de resultaten hier zijn zeer verschillend en we waren pas echt tevreden met de resultaten voor apparaten vanaf ca. 450 EUR.

In de selectie en de uitrusting die we hebben gepresenteerd, hebben we veel belang gehecht aan de melkschuimsystemen. In bijna alle gevallen kan de melk worden verkregen uit een container die bij de machine hoort of rechtstreeks uit een melkpak. De zorgvuldige reiniging van deze container en de melkslang is uiterst belangrijk en moet dagelijks voor gebruik worden gedaan. Daar kunnen zich bacteriën vormen die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Functionaliteit van de brouwerijgroep van een volautomatische koffiemachine

Het brouwproces van een brouwerijgroep bestaat uit de volgende stappen:

  1. Het koffiepoeder, dat per portie door de molen vers wordt gemalen, valt in de zetkamer (extractiekamer).
  2. De brouwkamer wordt bewogen door een motor voor de drukzuiger.
  3. De brouwkamer en de drukzuiger drukken de inhoud samen.
  4. De gewenste hoeveelheid water wordt door middel van een pomp in het koffiepoeder geperst en stroomt als koffie uit de zetgroep als afgewerkte koffie door het koffiepoeder en door de koffie-uitloop in het kopje.
  5. De zetkamer keert terug naar zijn oorspronkelijke positie en de onderste zuiger duwt de koffiedik naar buiten.
  6. De koffiedrab valt in de marccontainer.

De pomp

De pomp zuigt het water en/of de melk aan om de volgens de machine geselecteerde koffie te zetten. Het water wordt vervolgens in het koffiezetapparaat gepompt.

De contacttijd tussen koffiepoeder en water is belangrijk voor de kwaliteit van de geselecteerde koffie (koffieroom, latte, melkkoffie, etc.).

Natuurlijk ook de watertemperatuur en de druk waarmee het water door het koffiepoeder wordt geperst. De druk moet ongeveer 9 bar zijn.

De brouwerijgroep

De brouwerijgroep van een volautomatische machine wordt ook wel de “brouwerij-eenheid” genoemd. Het zetproces voor de koffiebereiding vindt plaats in dit onderdeel. Afhankelijk van de fabrikant zijn de brouwerijgroepen meestal van metaal of meer recentelijk van kunststof.

Fabrikant Korte beschrijving

DeLonghi blinkt uit met een grote verscheidenheid aan producten en is met name succesvol in de 300 euro verkoopautomatensector. Volgens de dagelijkse spelinformatie bedraagt het marktaandeel van het bedrijf onder de volautomatische machines 38 procent. Vooral de ECAM-apparaten zijn erg in trek. De jaarlijkse omzet bedraagt ongeveer 1,6 miljard euro.
Miele Miele Miele blinkt uit in termen van volautomatische koffiemachines, vooral met zijn bijzonder hoogwaardige ontwerpen. De fabrikant gebruikt veel hoogwaardig roestvrij staal en weinig kunststof. De verkoopautomaten, met name de ingebouwde modellen, kosten eveneens enkele duizenden euro’s.

De volautomatische koffiezetapparaten van WMF WMF zijn voornamelijk te vinden in de gastronomie en hotels. In het privé-segment daarentegen zijn ze nauwelijks te vinden. Binnen korte tijd kunnen ze worden gebruikt om aanzienlijk meer kopjes te bereiden dan andere apparaten.

Melitta volautomatische koffiezetapparaten van Melitta zijn zeer populair en zijn in talrijke uitrustingsvarianten te vinden. Ze worden aangeboden in verschillende prijsklassen. De fabrikant is aanwezig in een prijsklasse van 300 tot 1000 euro. De automaten vallen op door hun moderne design.

Bosch Het Duitse bedrijf Bosch werd in 1886 opgericht en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een van de bekendste traditionele fabrikanten. De Bosch volautomatische koffiemachines zijn qua constructie identiek aan de Siemens modellen. Bosch is voornamelijk vertegenwoordigd in het middensegment van 500 euro.

Siemens Siemens Siemens en Bosch bieden dezelfde volautomatische koffiemachines aan onder verschillende namen. Dat is niet het enige wat ze gemeen hebben: Siemens is ook een Duits bedrijf. Toen het in 1847 werd opgericht, was het iets ouder dan Bosch. Qua prijs bevinden de automaten zich in het veld van 500 tot 2300 euro.

Jura Jura Jura volautomatische koffiemachines genieten een uitstekende reputatie. De modellen van de fabrikant zijn te vinden in het midden tot hoge prijssegment. Jura doet het nog steeds zonder goedkopere modellen. De machines staan bekend om hun bijzonder stille werking.

Delonghi Koffiemachine

Bekende fabrikanten van volautomatische koffiemachines

Gelegen in verschillende prijssegmenten, zijn er volautomatische koffiemachines van vele fabrikanten. Inmiddels is het assortiment zo omvangrijk geworden dat het moeilijk is om een keuze te maken. Met name individuele fabrikanten hebben zich als toonaangevende merken gevestigd. Hier vindt u de belangrijkste merken die de volautomatische koffiemachine markt te bieden heeft.

Reiniging en onderhoud

Omdat koffie bestaat uit een hoog percentage vetstoffen (10-15%), bezinken na een bepaalde tijd de resten van het koffiepoeder in de machine. De brouwerijgroepen moeten daarom regelmatig (minstens één keer per week) grondig worden gereinigd. Veel leveranciers bieden machines aan met afneembare brouwerijgroepen (bijv. Saeco, Gaggia, De’Longhi, Nivona, Bosch, Siemens), zodat het voldoende is om de brouwinstallatie onder stromend water te reinigen. Reinigingstabletten zijn nodig voor machines van Jura en Krups, omdat de brouwerijgroep hier niet kan worden verwijderd.

Koffiemachine schoonmaken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge