Gastouder worden
Lifestyle,  Mama

Redenen om Gastouder te worden voor uitwisselingen!

Heb je er ooit aan gedacht om gastouders te worden voor een uitwisselingsstudent? Als je nog steeds op zoek bent naar goede redenen waarom het geweldig is om een gastouder te worden, dan is dit de juiste plek voor jou.

Uiterlijk wanneer u schoolkinderen heeft, herinnert u zich uw eigen schooldagen. Je denkt aan de kleine dingen zoals vergeten gymnastiektasjes en omgewisselde broodjes. Maar je denkt ook aan de grotere ervaringen zoals schoolreizen of je tijd als uitwisselingsstudent. Wat een spannende tijd was het in Engeland, de VS of Frankrijk!

Wat nu? Nu ben je volwassen en heb je eigen schoolkinderen. En als je je altijd al afgevraagd hebt of het iets voor jou is om gastouder te zijn, dan heb ik hier iets voor jou.

Vanaf juni is het weer tijd om zich als gastouders aan te melden voor uitwisselingsstudenten uit de hele wereld die vanaf september voor 3, 5 of 10 maanden naar Duitsland komen.

Is het een gezonde dosis waanzin nodig om een gastouder te zijn – of kan dit avontuur ook het leven van het gastgezin enorm verrijken? Als je je dat vraagt, heb ik het ultieme vijfpuntenplan voor je.

5 redenen waarom het geweldig is om een gastouder te worden!

Laten we beginnen met de top 5 redenen om een gastouder te worden!

5: Het leven in de hut

Of u nu uw eigen kinderen heeft of niet, ze zijn al uit huis of nog klein, één ding is waar: meer is altijd mogelijk. Een internationaal gastkind brengt leven in huis. Het begint ‘s morgens als iedereen zich klaarmaakt voor school en ‘s middags gaat om verhalen te vertellen en vrienden te ontmoeten en ‘s avonds om samen te eten, nog meer te vertellen en samen verder te spelen. Jongeren lopen door het huis, een nieuwe stem is aanwezig, misschien in een vreemde taal en het leven lijkt veel rijker en ontroerender dan voorheen. Bovenal wordt het eigen huis het huis van een persoon die duizenden kilometers verderop is opgegroeid. Dit nieuwe, tweede huis zal haar beeld van Duitsland zijn of vormgeven.

4: Taal en bestemmingen

Het gastkind geeft zijn eigen kinderen een meer directe verbinding met vreemde talen. Natuurlijk moet het gastkind in het gezin Duits spreken, de taal is een belangrijk onderdeel van de uitwisseling. Maar hier en daar wordt hier en daar een woord in het Spaans, een mobiele telefoon app in het Chinees of een Frans idioom gesproken en worden de taalculturen uitgewisseld. Misschien is er zelfs steun van het gastkind, bijvoorbeeld bij het Engelse huiswerk. Onmiddellijk wordt de vreemde taal levendiger voor de eigen kinderen!  Als het contact van het gastgezin met het gastgezin verder gaat dan de uitwisseling, kunnen er van tijd tot tijd bezoeken aan het thuisland van de gastheer plaatsvinden. Op deze manier leer je een regio van de wereld kennen die tot nu toe vaak onbekend was – en het is veel leuker om te reizen als er iemand op je wacht op de luchthaven van aankomst. Deze gedachte mag natuurlijk niet op de voorgrond staan bij de beslissing om een gastgezin te worden. De ervaring leert echter dat veel gastgezinnen steeds enthousiaster worden om zelf te reizen door hun ervaringen met hun gastkind.

3: Host broers en zussen

Het maakt niet uit of een gezin geen kinderen heeft, één of meer kinderen, het opnemen van een gastkind is altijd een unieke ervaring. Met een extra kind wordt een broer of zusdynamiek toegevoegd. Kleinere kinderen kijken op naar hun grote broers en zussen en zijn er trots op dat ze een “grote broer” of een “grote zus” hebben. Collega’s doen samen dingen, kunnen elkaar op school helpen en kunnen dezelfde interesses hebben. Als de eigen kinderen het huis uit zijn, ben je veel relaxter als gastouders en profiteert het gastkind van je ervaringen. Gezinnen zonder kinderen leren het dagelijkse leven met een tiener kennen en hebben dus (zie punt 5) meer leven in huis. Broers en zussen dragen in grote mate bij aan de sfeer en het succes van een uitwisseling.

2: Meer gedeelde ervaringen als gezin

Overal gaat men naar de musea, kerken en andere bezienswaardigheden. Alleen niet thuis en in de omgeving. Met een gastkind verandert dat. Veel families vertellen Experimente e.V. dat de gastkinderen hen een andere band met hun vaderland hebben gegeven en dat ze hen nu met andere ogen zien. Natuurlijk is er geen verplichting om met het gastkind op excursies te gaan of zelfs maar te reizen. Gezamenlijke excursies of reizen brengen echter vreugde, om samen met het gastkind het eigen thuisland “opnieuw” te leren kennen.

1: Nieuwsgierigheid: de wereld leren kennen en tegelijkertijd laten zien hoe het in ons land is.

Gaststudenten kunnen uit verschillende landen. Vaak kennen de gastouders het leven en het dagelijks leven in het land waar het kind vandaan komt niet. Hoe is het dagelijks leven van tieners in Ecuador? Welke huisdieren heb je in Japan? Zelf naar alle landen reizen zou leuk zijn, maar voor het minst haalbare. Breng de wereld in huis – in de vorm van een gastkind. Dit zou de kwintessens van punt 1 kunnen zijn. Want het is nieuwsgierigheid die ons de wereld in drijft, maar het is ook nieuwsgierigheid die de wereld in ons eigen huis brengt. Het gastgezin heeft dan de mogelijkheid om het (meestal) eerste beeld dat het gastgezin van Duitsland krijgt, vorm te geven en een aantal van de eigen waarden en tradities te delen. En dat geldt niet alleen voor het gastgezin. Een gastkind raakt veel mensen: Leraren en klasgenoten, buren, trainers, koormeesters, enz. Iedereen krijgt een specifiek beeld van een ander land en zal tegelijkertijd het imago van Duitsland helpen vormgeven. Aan de andere kant zal het gastkind thuis – in Thailand, Italië, Colombia, Nieuw-Zeeland, Colombia – praten over hun eigen ervaringen en ouders, vrienden en leerkrachten een beeld geven van Duitsland. Een gastkind is een verrijking voor alle betrokkenen en de levendige uitwisseling helpt om een nauwkeuriger en beter beeld van de wereld te krijgen.

Ben jij wel is gastouder geweest? Laat je ervaring dan achter in de reacties!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge